Blog

Ο Καλύτερος φωτισμός για διάβασμα

Ο χώρος όπου διαβάζουμε πρέπει να είναι άνετος, καλός για την υγεία μας και να ενισχύει την παραγωγικότητα μας. Ο φωτισμός είναι ένα βασικό στοιχείο του χώρου που πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία. Εκτός από το γεγονός ότι ο φωτισμός επηρεάζει την παραγωγικότητα μας, επηρεάζει και την υγεία των ματιών μας. Οι μαθητές περνούν πολύ χρόνο μέσα στη μέρα τους διαβάζοντας, και ο περισσότερος χρόνος είναι υπό τεχνητό φωτισμό. Η επιλογή του πιο κατάλληλου είδους φωτισμού για το χώρο διαβάσματος στο σπίτι, είναι μια από τις μεγαλύτερες έγνοιες των γονιών.

Ξεκινήστε από τη σωστή θέση του γραφείου

Ιδανικά σχεδιάστε το χώρο μελέτης σε ένα σημείο του σπιτιού όπου υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως.

Είναι το πιο καλό φως για την υγεία των ματιών. Το γραφείο πρέπει να είναι δίπλα σε παράθυρο ώστε να μπαίνει το φως από την αντίθετη πλευρά του χεριού που γράφει. Ή καθίστε αντικριστά στο παράθυρο. Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη του υπολογιστή σας δεν κάνει σκιά πάνω στο γραφείο σας. Είναι κακή ιδέα να κάτσετε με την πλάτη σας σε παράθυρο γιατί θα υπάρχει πολλή αντανάκλαση στην οθόνη του υπολογιστή σας και αυτό βλάπτει τα μάτια σας.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να βάλετε το γραφείο δίπλα σε παράθυρο ή αν δεν υπάρχει φυσικό φως τις ώρες μελέτης, τη λύση θα σας τη δώσει ο φωτισμός εργασίας. Υπάρχουν 3 είδη:

  1. Φωτιστικά δαπέδου
  2. Επιτραπέζια φωτιστικά
  3. Απλίκες τοίχου

Το φωτιστικό δαπέδου έχει ένα βασικό πλεονέκτημα, δεν πιάνει χώρο πάνω σε κάποια επιφάνεια, επομένως μπορείς να κερδίσεις χώρο πάνω στο γραφείο. Επίσης σου δίνει τη δυνατότητα να φύγεις για λίγο από το γραφείο και να κάτσεις σε μια καρέκλα κάτω από το φωτιστικό για πιο χαλαρό διάβασμα. Δεν κάνουν όλα τα φωτιστικά δαπέδου για μελέτη. Τα περισσότερα προορίζονται για ατμοσφαιρικό φωτισμό και διαχέουν το φως αντί να το κατευθύνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Τα αμπαζούρ είναι επίσης ακατάλληλα γιατί το φως χάνει την ένταση του και κουράζει μετά από λίγη ώρα διαβάσματος. Αν θέλετε να βάλετε οπωσδήποτε κάποιο υφασμάτινο ή πλαστικό καπέλο βεβαιωθείτε ότι δε διαχέει πολύ το φως και ότι έχει ουδέτερο χρώμα. Χρειάζεστε καθαρό φως χωρίς αποχρώσεις για άνετο διάβασμα. Τα καλύτερα φωτιστικά δαπέδου έχουν ρυθμιζόμενη δομή και μπορείτε να προσαρμόζετε το ύψος και την κατεύθυνση του φωτός ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τα επιτραπέζια φωτιστικά είναι τα πιο δημοφιλή για τους μαθητές γιατί είναι πρακτικά, συμπαγή και εύκολα στη μετακίνηση τους. Ψάξτε για φωτιστικά που έχουν σπαστές ενώσεις και ντιμαριζόμενη φωτεινότητα.

Οι απλίκες τοίχου είναι οι λιγότερο ευέλικτες γι’ αυτό δε συστήνεται να τις χρησιμοποιήσετε ως βασική πηγή φωτός. Ωστόσο είναι πολύ καλή λύση αν έχετε περιορισμένο χώρο και το γραφείο σας είναι κοντά σε τοίχο. Υπάρχουν απλίκες που μπορούν να αλλάζουν κατεύθυνση ή έχουν εύκαμπτο βραχίονα και στέλνουν κατευθυνόμενο φωτισμό κατάλληλο για εργασία.

Η ποιότητα του φωτισμού εργασίας είναι κρίσιμη, αλλά και ο φωτισμός στο ταβάνι είναι επίσης σημαντικός. Το φωτιστικό οροφής πρέπει να είναι αρκετά φωτεινό ώστε να κάνει όσο λιγότερη αντίθεση γίνεται με το φως στο χώρο μελέτης. Ωστόσο μην αποφασίσετε να πάρετε όσα Lumens χρειάζεστε για μελέτη από το φως οροφής, γιατί δε θα είναι αποδοτικό. Περίπου 300 lumens ανά τετραγωνικό μέτρο είναι αρκετά.

Το είδος του λαμπτήρα είναι εξίσου σημαντικό. Για άνετη ατμόσφαιρα επιλέξτε λαμπτήρες LED σε φως ημέρας ή θερμό λευκό χρώμα. Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, το χρώμα του φωτός είναι λιγότερο σημαντικό από τη φωτεινότητα. Η επιλογή μεταξύ κίτρινου ή λευκού χρώματος είναι θέμα προτιμήσεων και εξαρτάται και από το σκοπό του διαβάσματος.

Το κίτρινο χρώμα είναι πιο χαλαρωτικό γι’ αυτό είναι καλύτερο για ψυχαγωγικό διάβασμα.

Το λευκό χρώμα είναι πιο ζωηρό και διεγείρει τη συγκέντρωση και τη δραστηριοποίηση, για αυτό είναι πιο κατάλληλο για μελέτη.